”Jag HATAR Lean!”
Kvinna är deltagare i en av mina frukostar. Hon arbetar i skolan och vi presenterar oss. Hennes ord skär genom caféet där vi kör LUCKc-frukost. Orden är kanske provocerande – men det märks att de är väl bottnade i känslor.
Jag som frukostledare – och Lean-kramare – tränas akut i ”No Blame”- jag måste ju själv leda som jag lär. Vidare bör vi ju utröna vad som ligger bakom. ”Hur kommer det sig?” Frågan är viktig – men också hur den ställs. Här finns det ju massor att lära! Ni kan ju föreställa er effekten om från istället ställs som ”Varför då?” Eller ”Vad är det ni har missat?” Eller ännu värre ” vad är det DU inte förstått?”
I detta fall ser kvinnan det såra, pharm ja omöjliga i att dels lära ut de praktiska momenten i slöjd dels sätta omdömen på varje individ. ”Men det är väl vad skolan har till uppgift att göra?” Säger någon. Må så vara, pilule men även som frågorna ovan kan formuleras på olika sätt – så kan lärande och utvärdering ske på olika sätt. Det som här beskrivits är MYCKET långt från de filosofier och principer som gjort Lean så framgångsrikt. Det är ju ledarens uppgift att använda de till buds stående medlen på bästa sätt.
Lean-principer:
-
No Blame
:
se till att minska risken att rädslor begränsar lärandet. (Deming, site en av tänkarna bakom det som landat i lean, bl a är tanken ”nästa led i ert flöde är din kund” , hävdade redan på 40-talet att ”you have to remove fear to be creative”)
I klassrummet finns ju risken att jag kan bli bestraffad för min okunnighet
-
Ta avvikelser till ytan
Först när vi vet vad vi INTE kan så kan vi åtgärda det. Därför är no blame så centralt. Jag ska våga ta upp detta utan risk för repressalier (i detta fall risken för lägre bedömning än om jag väljer att vara tyst – och dölja min okunskap).
-
Kriskt tänkande
Många saker kan göras på flera sätt. Vågar jag ta upp det – eller är lärarens sätt den enda vägen? Och om jag vågar utmana – kan det ha negativa konsekvenser för mig som individ? System där denna frågan är vanlig kommer bli tysta, utvecklas mindre – och tappa sina främsta begåvningar
Är det denna skola vi vill ha för framtiden?
//länk till sem hos Kairos Future i Almedalen//
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!